Príprava domáceho šípkového likéru zaberie len chvíľku. Verte že z výsledku budete milo prekvapení.

Výrobky

Šípky dozrievajú v neskorej jeseni. Aby získali svoju charakteristickú príjemnú chuť, potrebujú prejsť mrazom. Navyše zmäknú, takže sa z nich lepšie uvoľní šťava a dužina. Preto ich zbierame pokojne i začiatkom októbra. Druhým spôsobom je nazbierať zrelé, ale ešte tvrdé šípky, ktoré cez noc necháme v mrazničke. Po ich rozmrazení dosiahnete rovnaký efekt.

šípek
 
Milovníci tvrdších alkoholových nápoj budú potrebovať vodku, alebo iný druh alkoholu. Dajte však pozor na to, aby bol nefarbený, ideálne bez chute a zápachu. Dobrou náhradou spomínanej vodky, je napríklad biely rum. Ak obľubujete skôr jemnejšie chute, vyrobte si šípkové víno. Naňho budete potrebovať kvalitné červené víno, s nevýraznou chuťou.
 
Koľko čoho a ako

Na liter tvrdého alkoholu, alebo liter vína budete potrebovať nazbierať približne pol kilogramu šípok. Likér si môžete prichutiť aj ďalšími surovinami. Ich výber je v podstate na vás. Veľmi chutné sú však kombinácie so škoricou, citrusovou kôrou, badiánom, klinčekmi, citrónovou trávou, alebo lístkami limetky.
 
Pred tým ako šípky zalejete alkoholom, je dobré, ak ich zbavíte semien, ktoré sú chlpaté a pichľavé. Táto robota vám však zaberie množstvo času. Preto môžete šípky iba opláchnuť pod studenou vodou, zaliať vybratým alkoholom a celý nápoj precediť až pri jeho zlievaní. Použite však naozaj jemné sitko, ešte lepšou voľbou je niekoľko vrstiev gázy. Tá zachytí pichľavé časti omnoho lepšie. tento úkon naozaj nepodceňte. Síce by sa vám nič nestalo, ale verte že tieto drobné pichliačiky dokážu v hrdle narobiť poriadnu zlobu.

alkohol
 
Všetky suroviny, teda šípky, korenia a citrusovú kôru pred naložením do fľaše poriadne umyte. Inak by sa vám mohol likér pokaziť. Zaliate ingrediencie, nechajte vo fľaši dostáť aspoň päť týždňov. Potom všetko zlejte spomínaným spôsobom. Aby bol tento nápoj nie len zdravý, ale i chutný je potrebné ho zmiešať s trochou vody a cukru. Množstvo zvoľte podľa chute.