Neviditeľná krutosť

Web

Na internete určite nájdete diskusné fóra, ku ktorým sa môžete pripojiť a zároveň vyjadriť svoj názor na tému „Kyberšikanovanie“. Novú formu šikanovania v online generácii. Šikanovanie cez mobil, počítač a cez internet.
Ste si istý, že vaše dieťa nie je obeťou alebo dokonca agresorom toho, čo odborníci považujú za nebezpečnejšie než klasické šikanovanie?
Práve s rozšírením moderných technológií sa aj výrazná časť šikanovania presunula do virtuálneho prostredia.

mobil

Agresor je človek, ktorý si myslí, že je niečo viac než vy a začne vám ubližovať. Pre agresorov je ľahšie ubližovať niekomu, komu nemusia pozerať do očí a tak menej vnímajú zranenie obete. Ten, kto šikanuje, to môže robiť stále, bez prestávky, 24 hodín denne, 7 dní v týždni.
Je samozrejmosťou, že všetci „tínedžeri“ majú facebook, pokec, instagram alebo inú sociálnu sieť. A áno, ak si myslíte, že tam trávia väčšinu svojho voľného času a zverejňujú azda až príliš zo svojho súkromia, určite s vami budú všetci súhlasiť. Skúste sa opýtať sami seba. Je to naozaj dobré?

Z výskumu, ktorý realizoval Výskumný ústav detskej psychológie, až 60% mladých ľudí sa priznalo, že na internete si najčastejšie „robia srandu z iných“ a až 50% ľudí sa na internete stretáva s nadávaním, vysmievaním, šikanou, no vo väčšine prípadov to nikomu nepovedia a trápia sa. Tieto čísla sa každým rokom zvyšujú.
Dokázali by ste to? Uniesli by ste toľko smútku, trápenia a bezmocnosti?

počítač

Kyberšikanovanie je celosvetovým problémom. Ak ste to zažili, dokázali sa s tým pobiť a ten boj aj vyhrať, určite je z vás neskutočne silná osoba. Nemusíte sa za to hanbiť. Práve naopak. Je potrebné s tým vyjsť na svetlo sveta, pomôcť a ukázať obetiam kyberšikany, že v tom nie sú sami a že to tak nemusí byť navždy. Nedá sa zakázať deťom používať telefón ani internet. Azda sa šikanovaniu nedá ani predísť. Vždy sa nájde taký človek… Ale pamätaj si! Dávaj pozor na to, čo o sebe zverejňuješ a ak sa ti niekto na internete vyhráža alebo ubližuje ti, nenechaj si to len pre seba. Nemá na to právo!